Megtalálta álmai lakását, de nem tudja milyen teendői vannak? Elveszett a jog útvesztőiben? Forduljon szakértő ügyvédhez, forduljon hozzám!

 1. Győzödjön meg az ingatlan adatairól!

Az ingatlan adatairól tulajdoni lap alapján győződhet meg legkönnyebben az alábbi módokon:

 • az illetékes földhivatalnál ingyen betekinthet az ingatlan tulajdoni lapjába
 • keressen meg és lekérem Önnek Takarnet rendszeren keresztül a tulajdoni lapot és azonnal át is beszéljük, hogy a tulajdoni lap alapján kik az ingatlan tulajdonosai, terhelt-e az ingatlan és ha igen, az adott teher törlése hogyan, milyen módon lehetséges
 1. Milyen dokumentumokat kérjen el, mielőtt bármilyen összeget (foglalóként) átadna?
  • Energetikai tanúsítvány (erre néhány kivételtől eltekintve szükség lesz a szerződéskötéshez)
  • Társasházi lakás esetén alapító okirat, szmsz
  • Újonnan épülő ingatlan esetén építési engedély, alaprajz, használatbavételi engedély
  • osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén használati megállapodás
 1. Győződjön meg az ingatlan állapotáról!

Célszerű szakember(ek)rel megnézetni az ingatlant, hogy a felújítás alatt vagy a beköltözés után ne érje kellemetlen meglepetés. Fontos, hogy az adott ingatlannak megfelelő, egyedi szerződés készüljön – kérje az adott ingatlan kapcsán tanácsomat.

 1. Számoljon előre az adásvétel költségeivel

Az Eladónak adófizetési, míg a vevőnek illetékfizetési kötelezettsége van, ez a főszabály. Azonban vannak esetek, amikor nem kell adót/illetéket fizetni, illetve csak kedvezményes összeg fizetése kötelező.

 1. Vételi szándéknyilatkozat

Ez egy egyoldalú nyilatkozat, amiben a vevő vállalja, hogy az adott ingatlant megvásárolja, viszont nem mindegy, hogyan van megfogalmazva, milyen kötelezettségeket vállal benne a vevő. Ön tudja, mi a különbség például a foglaló és előleg között? Mielőtt aláírná, javaslom, hogy egyeztessünk a nyilatkozatról telefonon, hogy megfelelő tartalmú nyilatkozatot írjon alá és ne legyenek kellemetlen meglepetések.

Ha tetszik egy ingatlan keressen meg és szerződjön le nálam az eladóval akár 1 munkanapon belül (így elkerülhető a vételi szándéknyilatkozat is akár).

dr. Koltai Ildikó ügyvéd

06-30/691-3957

error: Content is protected !!