Az alábbiakban egy rövid összefoglalót talál a 2023. 11. 30. napján megjelent A családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló 518/2023. (XI.30.) Kormány rendeletről.

A CSOK plusz 2024. 01. 01.-jétől igényelhető legfeljebb 3% kamatozású, államilag támogatott lakáskölcsön.

 

Az igénylőkre vonatkozó főbb feltételek

Kizárólag házaspárok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket vállalnak. Fontos, hogy a feleség a kérelem benyújtásakor még ne töltse be a 41. életévét – ez alóli kivétel 2025.12. 31. napjáig: a 41. életévüket betöltött nők is jogosultak lehetnek a CSOK Pluszra, ha igazolják, hogy legalább a 12. hetet betöltött várandósságuk fennáll.

Az igénylők büntetlen előéletűek.

Legalább az egyik igénylő minimum 2 éve folyamatosan rendelkezik társadalombiztosítással.

Nem áll fenn egyik fél esetében sem köztartozás.

Egyik igénylőnek sincs a KHR rendszerben nyilvántartott tartozása vagy a KHR-ben korábban szereplő tartozásukat az igénylés előtt több, mint 1 évvel kiegyenlítették.

 

A CSOK Plusz futamideje és maximális összege

Futamideje 10 évtől 25 évig terjedhet, maximális összege pedig a vállalt gyermekek számától függ:

egy gyermek esetén maximum 15 millió forint

kettő gyermek esetén maximum 30 millió forint

három vagy annál több gyermek esetén maximum 50 millió forint igényelhető.

 

Mikor minősül a gyermekvállalás teljesítettnek?

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek esetében 4 év, kettő gyermek esetén 8 év, míg három gyermek esetén 10év.

A fenti határidőket ingatlan vásárlása esetén a kölcsönszerződés megkötésének napjától; lakás építésiengedély-köteles bővítésénél – ideértve a lakás megvásárlásával egybekötött bővítést is – a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány véglegessé válásának napjától; lakás egyszerű bejelentéshez kötött bővítésénél – ideértve a lakás megvásárlásával egybekötött bővítést is – a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány véglegessé válásának napjától; lakás építésénél a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány véglegessé válása vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány véglegessé válása napjától kell számítani.

 Az első vállalt gyermek születésekor a kölcsön törlesztését egy évig lehet szüneteltetni. A második gyermek születésétől minden gyermek születésekor 10 millió forintot elengednek a kölcsöntartozásból.

 

Az Ingatlanra vonatkozó előírások

Az igénylő házaspár első közös ingatlan vásárlása esetén az ingatlan vételára nem haladhatja meg a 80 millió forint összeget. Ha az igénylő házaspár már rendelkezik (vagy a kérelem benyújtása előtt már rendelkezett) közös ingatlannal, akkor a vásárolt ingatlan vételára nem haladhatja meg a 150 millió forintot, de meg kell haladni az igénylők másik lakásának forgalmi értékét vagy az azt megelőző 2 éven belül utoljára elidegenített közös tulajdonú lakás eladási árát.

 

A CSOK Plusz lakáskölcsönnel finanszírozott ingatlan hasznos alapterülete

egy gyermek vállalása esetén lakásnál minimum 40nm, családi háznál minimum 70 nm

kettő gyermek vállalása esetén lakásnál minimum 50nm, családi háznál minimum 80 nm

három vagy annál több gyermek vállalása esetén lakásnál minimum 60nm, családi háznál minimum 90 nm kell legyen.

 

A CSOK Plusz új építésű és használt lakás vásárlására illetve lakóépület építésre vagy bővítésre is igénybe vehető.

 

Illetékmentesség

 

Fontos kiemelnem, hogy a CSOK Plusz esetén az illetékmentesség csak a lakóingatlan forgalmi értékéből a 80 millió forintot meg nem haladó részre vonatkozik! A 80 millió forint feletti rész után 4% vagyonszerzési illeték fizetendő.

 

A fenti információk tájékoztató jellegűek, a cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javaslom, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének dátumát is, mivel előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt később a benne lévő információk már nem aktuálisak!

 

Amennyiben ingatlan adásvételi szerződést szeretne kötni, forduljon hozzám bizalommal elérhetőségeim bármelyikén! Telefonon a 06-30-691-3957 számon vagy emailben az ugyved@drkoltaiildiko.hu email címen keresztül.

Kapcsolat

error: Content is protected !!